Celiachia, sensibilitatea la gluten este o afectiune medicala apartinand grupului de hipersensibiliati/intolerante alimentare. Exista multiple simptome posibile gastrointestinale determinate de celiachie sau sensibilitatea la gluten incluzand crampe abdominale, diaree sau constipatie. Simptomele pot aparea si in alte regiuni ale corpului sub forma durerilor articulare, de cap, oboseala.
Celiachia este o afectiune genetica, autoimuna declansata de ingestia de gluten la persoanele cu predispozitie genetica. Reactia la gluten determina atrofia vilozitatilor intestinale sau aplatizarea celulelor care captusesc intestinul subtire avand ca rezultat sindrom de malabsorbtie si aparitia simptomelor specifice.
Exista peste 300 de simptome identificate ca apartinand celiachiei si care includ, pe langa cele mentionate anterior, anemie, modificari comportamentale,tulburari de crestere, infertilitate. Dermatita herpetiforma se manifesta ca rash cutanat. Incidenta celiachiei este mai mare in familiile in care exista persoane diagnosticate, insa orice persoana cu predispozitie genetica poate dezvolta afectiunea in orice moment al vietii. Se estimeaza ca 1% din populatie sufera de celiachie desi 83% dintre acestia nu sunt diagnosticati. Singurul tratament in acest moment este dieta fara gluten care trebuie respectata toata viata.
Sensibilitatea / intoleranta la gluten nu este bine definita. Nu este o reactie mediata de IgE asa cum este alergia la faina si nici un raspuns autoimun ca in cazul celiachiei. Nu exista teste sau biomarkeri specifici care sa identifice intoleranta. Reactiile pot apare dupa 48 de ore dupa ingestia glutenului si pot persista o perioada lunga de timp. Diagnosticul se face prin excluderea altor afectiuni cum ar fi alergia la faina sau boala celiaca. Daca dieta fara gluten determina remisiunea simptomelor atunci diagnosticul de certitudine poate fi pus. Incidenta afectiunii este estimata la 2-6% din populatie. Tratamentul este reprezentat de asemenea de o dieta fara gluten.
Alergia la faina este o reactie imuna la oricare dintre sutele de proteine care se gasesc in faina.In aceasta situatie celulele T vor elibera IgE (anticorpi). In acelasi timp tesuturile organismului vor elibera mesageri chimici care vor pune organismul in stare de alerta. Aceste reactii se vor produce foarte repede in interval de cateva minute si vor determina simptome ca: greata, varsaturi, dureri abdominale, uscaciunea buzelor si mucoasei bucale, dificultati respiratorii si chiar soc anafilactic.
Persoanele cu alergie la faina trebuie sa evite sa consume orice forma de faina insa nu vor avea nici un fel de problema in a tolera glutenul provenit din alte surse decat faina. Aceasta forma de alergie este una dintre cele mai comune in tarile dezvoltate. Este posibil ca alergia la faina a copilului sa dispara odata cu inaintarea in varsta in timp ce aparitia acesteia la varste adulte nu se mai remite.
Dieta fara gluten se instituie dupa testari complete si dupa stabilirea diagnosticului de certitudine. Consumul de gluten se impune pentru ca testele diagnostice sa furnizeze rezultate valide. Primul pas in diagnosticarea celiachiei si intolerantei la gluten constau in testari sanguine. Alergia la faina este diagnosticata prin teste cutanate (prick) sau teste RAST.
Sensibilitatea la gluten este diagnosticata prin excluderea diagnosticului de celiachie sau alergie la faina sau alte afectiuni care pot produce simptomele.Daca dieta fara gluten duce la remisiunea simptomeloratunci dignosticul de intoleranta poate fi pus.
Boala celiaca, sensibilitatea la gluten si alergia la faina sunt afectiuni apartinand grupului intolerantelor alimentare si pot fi tinute sub control prin dieta fara gluten sau prin eliminarea consumului de faina. Pentru a avea un regim alimentar echilibrat este recomandat sa cereti sfatul medicului precum si a nutritionistului.
Referinte
Photo by Mariana Kurnyk from Pexels