Intoleranța la Gluten
Intoleranța la Gluten

Intoleranța la Gluten


Intoleranța la gluten

Celiachia, sensibilitatea la gluten este o afectiune medicala apartinand grupului de hipersensibiliati/intolerante alimentare. Exista multiple simptome posibile gastrointestinale determinate de celiachie sau sensibilitatea la gluten incluzand crampe abdominale, diaree sau constipatie. Simptomele pot aparea si in alte regiuni ale corpului sub forma durerilor articulare, de cap, oboseala.

Celiachia este o afectiune genetica, autoimuna declansata de ingestia de gluten la persoanele cu predispozitie genetica. Reactia la gluten determina atrofia vilozitatilor intestinale sau aplatizarea celulelor care captusesc intestinul subtire avand ca rezultat sindrom de malabsorbtie si aparitia simptomelor specifice.

Exista peste 300 de simptome identificate ca apartinand celiachiei si care includ, pe langa cele mentionate anterior, anemie, modificari comportamentale,tulburari de crestere, infertilitate. Dermatita herpetiforma se manifesta ca rash cutanat. Incidenta celiachiei este mai mare in familiile in care exista persoane diagnosticate, insa orice persoana cu predispozitie genetica poate dezvolta afectiunea in orice moment al vietii. Se estimeaza ca 1% din populatie sufera de celiachie desi 83% dintre acestia nu sunt diagnosticati. Singurul tratament in acest moment este dieta fara gluten care trebuie respectata toata viata.

Sensibilitatea / intoleranta la gluten nu este bine definita. Nu este o reactie mediata de IgE asa cum este alergia la faina si nici un raspuns autoimun ca in cazul celiachiei. Nu exista teste sau biomarkeri specifici care sa identifice intoleranta. Reactiile pot apare dupa 48 de ore dupa ingestia glutenului si pot persista o perioada lunga de timp. Diagnosticul se face prin excluderea altor afectiuni cum ar fi alergia la faina sau boala celiaca. Daca dieta fara gluten determina remisiunea simptomelor atunci diagnosticul de certitudine poate fi pus. Incidenta afectiunii este estimata la 2-6% din populatie. Tratamentul este reprezentat de asemenea de o dieta fara gluten.

Alergia la faina este o reactie imuna la oricare dintre sutele de proteine care se gasesc in faina.In aceasta situatie celulele T vor elibera IgE (anticorpi). In acelasi timp tesuturile organismului vor elibera mesageri chimici care vor pune organismul in stare de alerta. Aceste reactii se vor produce foarte repede in interval de cateva minute si vor determina simptome ca: greata, varsaturi, dureri abdominale, uscaciunea buzelor si mucoasei bucale, dificultati respiratorii si chiar soc anafilactic.

Persoanele cu alergie la faina trebuie sa evite sa consume orice forma de faina insa nu vor avea nici un fel de problema in a tolera glutenul provenit din alte surse decat faina. Aceasta forma de alergie este una dintre cele mai comune in tarile dezvoltate. Este posibil ca alergia la faina a copilului sa dispara odata cu inaintarea in varsta in timp ce aparitia acesteia la varste adulte nu se mai remite.

  • Diagnosticul este cheia raspunsului la aceste intrebari si adoptarea dietei care este potrivita pentru tine. Din acest motiv este foarte important sa nu incepi o dieta fara gluten inainte de a fi testat si diagnosticat.
  • Diagnosticul de celiachie presupune teste sanguine urmate de biopsie intestinala. Dieta fara gluten trebuie sa fie urmata de ameliorarea sau disparitia simptomelor. Pacientul trebuie sa aiba aceeasi dieta cu gluten pentru ca diagnosticul sa fie acurat. Medicul care pune diagnosticul este in mod obisnuit gastroenterologul.
  • Diagnosticul de sensibilitate la gluten se stabileste dupa ce au fost excluse celelalte afectiuni.In situatia de fata excluderea glutenului din alimentatie trebuie sa fie urmata de disparitia simptomelor. Diagnosticul poate fi stabilit de medicul de familie sau de gastroenterolog.
  • Diagnosticul de reactie alergica la faina este pus prin teste RAST sau cutanate si este stabilit in mod obisnuit de medicul alergolog.

Dieta fara gluten se instituie dupa testari complete si dupa stabilirea diagnosticului de certitudine. Consumul de gluten se impune pentru ca testele diagnostice sa furnizeze rezultate valide. Primul pas in diagnosticarea celiachiei si intolerantei la gluten constau in testari sanguine. Alergia la faina este diagnosticata prin teste cutanate (prick) sau teste RAST.

Sensibilitatea la gluten este diagnosticata prin excluderea diagnosticului de celiachie sau alergie la faina sau alte afectiuni care pot produce simptomele.Daca dieta fara gluten duce la remisiunea simptomeloratunci dignosticul de intoleranta poate fi pus.

Boala celiaca, sensibilitatea la gluten si alergia la faina sunt afectiuni apartinand grupului intolerantelor alimentare si pot fi tinute sub control prin dieta fara gluten sau prin eliminarea consumului de faina. Pentru a avea un regim alimentar echilibrat este recomandat sa cereti sfatul medicului precum si a nutritionistului.

Referinte

  • MedlinePlus: Food Allergy. DHHS. NIH. National Library of Medicine. http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/foodallergy.html
  • Food Allergy – An Overview. 2012. National Institute of Allergy and Infectious Diseases. 3/2014. http://www.niaid.nih.gov/topics/foodallergy/documents/foodallergy.pdf
  • The gluten-free diet: what you need to know. International Food Information Council. Accessed 3/2014.http://www.foodinsight.org/Content/3862/FINAL%20Gluten%20Fact%20Sheet.pdf
  • Gluten Intolerance. 2014. American Academy of Allergy, Asthma & Immunology. Accessed 3/2014.http://www.aaaai.org/conditions-and-treatments/conditions-dictionary/gluten-intolerance.aspx
  • Pongdee, T. 2014. Food allergy versus food intolerance. American Academy of Allergy, AsthmaImmunology. Accessed 3/2014. https://www.aaaai.org/Aaaai/media/MediaLibrary/PDF%20Documents/Libraries/EL-food-allergies-vs-intolerance-patient.pdf
  • All about food allergies: Wheat allergy. American Academy of Allergy, Asthma & Immunology. Accessed 3/2014. http://www.foodallergy.org/allergens/wheat-allergy
  • Fasano A. A Clinical Guide to Gluten-Related Disorders. Lippincott Williams & Wilkins. Philadelphia, PA. 2014.
  • Medical Professionals Guide to Celiac Disease. University of Chicago Celiac Disease Center. Accessed 3/2014 http://www.cureceliacdisease.org/medical-professionals/guide
  • Ludvigsson, J.F., Leffler, D.A., Bai, J., Biagi, F., Fasano, A., Green, PHR., et al, Ciacci, C. (2013) The Oslo definitions for coeliac disease and related terms. Gut. 62(1):43-52 [Electronic Version] Accessed 3/2014 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3440559/pdf/nihms382798.pdf

Photo by Mariana Kurnyk from Pexels

Copyright © GeNA Clinique - 2024. Toate drepturile rezervate.